Elektronik i det smarta hemmet

Ubuntu Web Server utan kontakt med Internet.

För ca tre kvarts år sedan slutade min server i virtualbox fungera med ssh och webmin mm. Jag har lag ner massor med timmar för att få det att fungera. Jag hittade en massa felinställningar men inget som pekade på vad som var grundfelet. Jag började misstänka man in the middle attack och hittade en bot för det.  Jag hittade även en del märkliga IP adresser i min router. Dessa är nu spärrade, b la från Holland. Sökningen blir omfattande när man fördjupar sig i problemet. Först inställningar för nätverk i Ubuntu 20.04. /etc/netplan/ det visar sig att Ubuntu har förändrats under året. Man måste därför lära sig något nytt som heter Netplan. Eftersom jag kör virtuellt Måste jag föst kontrollera detta i grund operativsystemet på servern. Den har två nätverkskort så det blev extra jobbigt för då behöver man lastbalansera  från routern. när det sen snurrar kan man ställa in Netplan för den enskilda servern.  Men inte hjälpte det inte. Så jag började mekka med inställningarna i Virtualbox i stället, knepigt Men inte hjälpte det inte heller. Då ger jag mig på allt i Ubuntu server, läser alla loggar rättar alla fel jag kan hitta, Men inte hjälpte det inte. Då måste det vara routern tänker jag. Så en grundlig genomgång av den, jag bytte firmware på den, Men inte hjälpte det. till saken hör att jag behöver ha fast IP adress för programvaran så netplan var inställt på det. Jag började experimentera med ip sniffer inifrån ubuntu, men hittade inget märkvärdigt. Men när jag körde på ip sniffer på andra servers och routern ser jag något märkligt. en annan enhet i mitt hem har fått samma ip adress? det förstog jag då rakt inte. vilken enhet kan det vara. Efter att i huvudet gått igenom alla prylar hittar jag ingen. Signalen ska ha landat i mitt stora rum på en enhet som heter Samsung. hm jag har en mobil, en platta, men sen? och så äntligen den på våren nyinköpta TV. i den låg en fast IP adress samma som till min router. Äntligen så börjar saker fungera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *